Voorbij de netwerk-startitis-blog

Het verbaast me telkens. “Wéér een nieuw netwerk?! En waar komt deze nou weer vandaan? Gaan ze nu weer opnieuw het wiel uitvinden?” Iedereen die betrokken is bij innovatienetwerken herkent het. Het lijkt alsof initiatieven voor nieuwe netwerken als paddenstoelen uit de grond schieten. En vaak ook nog in min of meer hetzelfde veld en onder invloed van de pokon die subsidie heet. Wat mij betreft houden we op met deze startitis. Het wordt tijd om meer waarde uit bestaande innovatie-netwerken te halen.

Inspired by science, klooide ik met data uit LinkedIn, maakte een adjacency matrix en visualiseerde deze. Dit leverde interessante inzichten, waaronder: 💡Er zijn 34 (!) netwerken in min of meer hetzelfde gebied (gezondheidszorg en technologie); 💡Een relatief jong netwerk lijkt in korte tijd een spilfunctie te hebben verworven; 💡Universiteit, hbo en zorgorganisaties zijn goed vertegenwoordigd, maar het mbo is nog te weinig zichtbaar.

Dit leidde tot een onderbouwing van het belang om meer waarde uit bestaande netwerken te halen. Tipje van de sluier: > Kijk met een andere bril naar innovatie-ecosystemen en richt je op ecotonen, ofwel randgebieden because that’s where the magic happens.  > Lokaliseer de schaarse sleutelspelers, those who get new things done. Lees de blog voor meer inzichten uit de analyse waaronder: > de namen van de 34 netwerken; > de relaties tussen sommige netwerken.

https://www.linkedin.com/pulse/voorbij-de-netwerk-startitis-benut-bestaande-beter-door-aad-oosterhof/