Auteur: Marije Bosma
De laatste tijd hoor en ervaar ik in mijn opdrachten als programmamanager, adviseur en facilitator steeds vaker de roep om een ander type leiderschap. Veel programma’s en projecten stagneren in onderling gedoe, alles is belangrijk en degene die het hardste roept krijgt zijn zin. Gevolg: het succes blijft uit. Terwijl fijn samenwerken, empathie en luisteren naar elkaar juist zo hard nodig zijn om met elkaar de juiste drive en werkplezier te blijven houden. In de snel veranderende wereld waarin we leven, is er een roep om een nieuw soort leiderschap dat niet alleen effectief en inspirerend is, maar ook empathisch en visionair: transformationeel en feminien leiderschap staan hierbij centraal.
In een wereld die snel verandert, wordt er steeds meer nadruk gelegd op authentiek en inspirerend leiderschap. Dit is niet alleen voorbehouden aan vrouwen, zoals de titel doet vermoeden, maar gaat over de eigenschappen van transformationeel feminien leiderschap die nodig zijn in deze tijd.
Transformationeel leiderschap
Transformationeel leiderschap draait om het inspireren en motiveren van medewerkers om voorbij hun eigenbelang te kijken en zich in te zetten voor het grotere geheel van de organisatie. Transformationele leiders richten zich op de ontwikkeling van hun teamleden, bevorderen creativiteit en innovatie, en streven naar het bouwen van sterke, empathische relaties. Leiders die een transformationele aanpak omarmen zijn (vaak) in staat om mensen te inspireren door duidelijke visie en waarden te communiceren en de kracht van hun team te benutten om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Ze kunnen goed omgaan met disruptieve veranderingen, iets dat in de huidige maatschappij meer regel dan uitzondering is.
Feminien leiderschap
Feminien leiderschap heeft de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen, en terecht. Dit type leiderschap wordt vaak gekenmerkt door kwaliteiten zoals empathie, samenwerking en een relationele benadering van leidinggeven. Hoewel deze kenmerken niet exclusief vrouwelijk zijn, worden ze traditioneel vaker geassocieerd met vrouwelijke leiders. Dit gaat over het vermogen om zich in te leven in de gevoelens en perspectieven van anderen, dat leidt tot een ondersteunende en begripvolle werkomgeving. En (ook) over het bevorderen van een cultuur waarin teamwerk en gemeenschappelijke doelen centraal staan. Als derde beschikt dit type leiderschap over sterke communicatieve vaardigheden die helpen bij het opbouwen van vertrouwen en openheid binnen het team. Vrouwelijke leiders brengen vaak nieuwe perspectieven en diversiteit in besluitvorming en teamdynamiek en leggen de nadruk op een matriarchale benadering van leiderschap. Een matriarchale benadering bevordert sociale, zorgzame en netwerkkwaliteiten en ondersteunt structuren die duurzaamheid en inclusiviteit bevorderen. Deze kwaliteiten kunnen een organisatie veerkrachtiger en meer future-proof maken.
De synergie tussen transformationeel en feminien leiderschap
Transformationeel en feminien leiderschap delen veel gemeenschappelijke waarden en benaderingen. Wanneer deze stijlen worden gecombineerd, kunnen ze een zeer effectieve en harmonieuze leiderschapsstrategie vormen. Hier zijn enkele manieren waarop ze elkaar aanvullen:
– Empathische Inspiratie: vrouwelijke leiders brengen vaak een natuurlijke empathie in hun transformationele benadering, die kan helpen om een nog sterkere band met teamleden te creëren.
– Coöperatieve Innovatie: de nadruk op samenwerking in feminien leiderschap kan de intellectuele stimulatie van transformationeel leiderschap versterken, waardoor een cultuur van gezamenlijke creativiteit en innovatie ontstaat.
– Persoonlijke Groei en Ontwikkeling: communicatieve en ondersteunende kwaliteiten van feminien leiderschap verrijken geïndividualiseerde overwegingen binnen transformationeel leiderschap, die een holistische benadering van medewerkersontwikkeling helpen verdiepen.
Er zijn vijf kernwaarden van transformationeel feminien leiderschap die als morele basisprincipes leiders in deze tijd helpen om koers te houden.
1. Authenticiteit als basis voor leiderschap
Een van de belangrijkste thema’s is het idee van authenticiteit. Zorg dat je weet wie je bent, wat je belangrijk vindt en waar je voor staat. Ga voorbij aan hetgeen wat er misschien van je verwacht wordt – door anderen of door jezelf. In elke fase van je leven zijn er uitgesproken en onuitgesproken verwachtingen vanuit de samenleving. Door krachtig en authentiek te zijn kan je je energie richten op datgene wat jij belangrijk vindt.
Voor transformationeel feminien leiderschap betekent dit dat leiders meer dan ooit kunnen kiezen voor een leiderschapsstijl die in lijn is met hun eigen waarden, passies en innerlijke kracht. Authenticiteit in leiderschap zorgt voor vertrouwen, verbinding en respect, niet alleen van je teamleden, maar ook van jezelf. Leiders die trouw blijven aan hun eigen waarden creëren een cultuur van openheid, eerlijkheid en inclusiviteit.
2. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk
Je staat zelf aan het roer om verantwoordelijkheid voor je eigen geluk en welzijn te nemen. Veel leiders hebben moeite om hun eigen behoeften echt op de eerste plaats te zetten, dit kan leiden tot gevoelens van ontevredenheid en zelfs spijt. Neem als leider die verantwoordelijkheid en daarmee regie over je eigen carrière – dit is cruciaal voor iedereen in leiderschapsrollen.
Het idee van zelfverantwoordelijkheid is van groot belang voor transformationeel leiderschap. Als leiders zijn we verantwoordelijk voor onze keuzes en de impact die deze hebben op anderen. Door bewust te kiezen voor een leiderschapsstijl die vanuit innerlijke kracht en welzijn komt, kunnen we andere vrouwen en mannen inspireren om hetzelfde te doen. Dit draagt bij aan een werkomgeving waar mensen zich gezien, gehoord en ondersteund voelen.
3. Empathie en compassie als leidende principes
Transformationeel leiderschap draait ook om het vermogen je in te leven in anderen en met compassie te handelen. Kijk eens wat vriendelijker naar jezelf, accepteer dat je fouten maakt en leer van uitdagingen. Dit bevordert niet alleen persoonlijke groei, maar maakt ook een betere leider van jezelf. Een leider die empathie en compassie uitstraalt, weet beter hoe een team kan worden begeleid door moeilijke tijden en heeft de moed om kwetsbaar te zijn.
In de context van feminien leiderschap is empathie niet alleen een zacht karaktertrekje, maar een krachtig instrument voor verandering. Het stelt leiders in staat om relaties op te bouwen, conflicten op te lossen en een inclusieve cultuur te bevorderen die ruimte biedt voor verschillende perspectieven.
4. Verandering omarmen: van verlies naar nieuwe kansen
Voor transformationeel feminien leiderschap is dit een cruciaal punt: het vermogen om verandering te omarmen in plaats van ervoor terug te schrikken. Dit vereist niet alleen moed, maar ook een mind-set die kijkt naar wat er mogelijk is, zelfs in tijden van onzekerheid.
In de zakelijke wereld kan dit idee van verandering en transformatie leiders inspireren om flexibeler en veerkrachtiger te zijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat verandering niet altijd een bedreiging is, maar een kans voor groei en innovatie. Het leiderschap van nu zal flexibel moeten zijn, met een open houding voor nieuwe ideeën, nieuwe technologieën en nieuwe manieren van werken.
5. Nieuwe vormen van samenwerking en empowerment
Als leider is het belangrijk om anderen te inspireren en te empoweren. Daarvoor is het ook noodzakelijk dat je goed voor jezelf zorgt. Het is van belang om nieuwe verbindingen te leggen en je netwerk secuur en weloverwogen te vormen. In plaats van te blijven vasthouden aan oude structuren, is het nodig om nieuwe manieren van samenwerking en leiderschap te ontwikkelen die gericht zijn op inclusiviteit, samenwerking en collectieve groei.
In dit opzicht is nieuw transformationeel feminien leiderschap meer dan alleen het sturen van een team. Het gaat om het ontwikkelen van een gemeenschappelijke visie, het versterken van de talenten van anderen en het creëren van een werkomgeving die ruimte biedt voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.
En dus
De combinatie van transformationeel en feminien leiderschap kan een organisatie transformeren door een cultuur van inspiratie, empathie en innovatie te creëren. Door de sterke punten van beide stijlen te omarmen, kunnen leiders niet alleen de prestaties van hun teams verbeteren, maar ook een werkplek creëren waar iedereen zich gewaardeerd, begrepen en gemotiveerd voelt om het beste uit zichzelf te halen.
Of je nu een ervaren leider bent of aan het begin van je leiderschapsreis staat, het integreren van deze principes kan je helpen om een positieve en duurzame impact te maken in je organisatie. Het is een leiderschapsstijl die zich richt op het creëren van verandering en impact op de korte en de lange termijn– voor het individu, de organisatie en de samenleving als geheel.
Er is nog een hoop werk te doen
Ik zie om mij heen dat er minder ruimte is voor bullshit en tegelijkertijd maak ik vaker dan me lief is mee dat er in vergaderingen een sociaal onveilige sfeer is, ‘oude jongens krentenbrood’ nog aan de orde van de dag is en praten meer wordt gewaardeerd dan luisteren. Kortom, er is nog een hoop werk te doen. Door het vertellen van inspirerende verhalen bouwen we aan kracht, zingeving en het belang van verbinding en authenticiteit in leiderschap. In lijn met deze thema’s groeit de behoefte aan leiders die in staat zijn om lange-termijnrelaties aan te gaan en een cultuur van vertrouwen te bouwen.
De bottom line: wees jezelf
Ik moedig iedereen aan om zijn persoonlijke passies en levensmissies te volgen. Of je nu aan het begin van je carrière staat of al in de laatste fase bent beland, er ontstaat een kans tot vernieuwing die jouw leiderschapsreis naast maatschappelijke noden betekenis geeft. Wees jezelf, er zijn genoeg anderen. Faal, experimenteer, sta op en ga weer door.