Intellectueel Avontuur: Ontgroeven!

Datum:
2 november, 17 november + 8 december 2020 óf 11 november, 18 november + 9 december
Tijd:
13:30 - 17:00 uur
Locatie:
De Rietschans, Haren
Kosten:
€ 595,- (excl. BTW)
Aanmelden:

Deze editie van het Intellectueel Avontuur wordt een ongemakkelijke, want hij gaat over de vraag hoe we ons volkomen anders te verhouden hebben tot onverwachte, ongeplande en ongewilde ontwikkelingen in organisaties. We gaan je als deelnemer de mogelijkheid ontnemen om je daarbij te verschuilen achter allerlei gelikte methoden, technieken, stappenplannen en analysemodellen. In deze editie gaat het simpelweg om de vraag: hoe kunnen we organisaties sterker maken dankzij wanorde? Voor welke ruwe behandelingen voor de organisatie en voor jezelf ben je niet te beroerd, omdat je weet dat ze heilzaam zullen zijn?
Deze editie mist bewust de voorzichtigheid van een wetenschappelijke insteek, want is vooral bedoeld voor professionals die creatieve risico’s willen nemen. Geïnteresseerden die liever jongleren met tot niets verplichtend managementjargon, kunnen beter andere trainingen of seminars bezoeken.

In het eerste college staan we stil bij de ideevorming van antifragiliteit, waarbij we uiteraard gebruik maken van de inzichten van prof. Nassim Taleb; de bedenker van het oorspronkelijke gedachtengoed. Veel mensen ervaren zijn boeken als gewichtig en taai. Daarom zullen we het concretiseren en terugbrengen naar 12 ‘sleutels’ die we verkennen in relatie tot de rauwe praktijk van alledag.

In het tweede college presenteren we een flink aantal antifragiele ideeën die we zouden kunnen toepassen om uit de vermaledijde groeven te komen. Die ideeën zijn, voor zover bekend, nog niet eerder toegepast en kennen dus ook nog geen nuance of bewijsvoering. Voor dit college is verbeeldingskracht daarmee veel belangrijker dan intelligentie. We dompelen ons dan praktisch onder in volkomen onbekend terrein, steeds aan de hand van de sleutels uit het eerste college.

Het derde en laatste college zet ons weer met de voeten op de grond. Dan gaan we vijf kwaliteiten of competenties van professionals onder de loep nemen, waarbij verondersteld mag worden dat deze antifragiliteit ondersteunen. Want papier is gewillig en theorievorming is oneindig: uiteindelijk gaat het natuurlijk gewoon om mensen die de koe bij de horens willen vatten. In dit college word je aangemoedigd om onverschilliger, rebelser, eigenzinniger, creatiever en met meer compassie te werken.

Het drieluik wordt verzorgd door dr. Kees Tillema.

Praktisch:

  • Data: 2 november, 17 november en 8 december 2020
    of
    11 november, 18 november en 9 december.
  • Het aantal deelnemers is gemaximeerd op 18. Deelname op volgorde van aanmelding.
  • Gezien de opzet van dit drieluik raden we deelnemers dringend aan om geen college te missen.