Henriëtte Prast

Datum:
n.t.b.
Tijd:
15:30 - 17:00 uur
Locatie:
De Rietschans, Haren
Kosten:
€ 99 (excl. BTW)
Aanmelden:
laura@hetzuiderlicht.nl

Henriëtte Prast is hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg. Ze bekleedt een aantal bestuurlijke, toezichthoudende en adviserende functies, o.a. bij het Stedelijk Museum Amsterdam, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren en de Foundation for Auditing Research. Van 2006 tot 2012 stond ze in de Volkskrant Top 200 van meest invloedrijke Nederlanders. Ze heeft naast veel wetenschappelijke publicaties ook enkele boeken geschreven. Een van de onderwerpen is bijvoorbeeld de asymmetrie in beleving van winst en verlies, waarbij verlies als veel pijnlijker wordt ervaren.

Prast was van 2015 tot 2019 namens D66 lid van de Eerste Kamer. Ze zegde haar Kamer- en partijlidmaatschap op omdat haar fractie geen steun gaf aan een motie om de hobbyjacht te verbieden, hetgeen eerder onderdeel van het verkiezingsprogramma van D66 was. Prast stemde op het gebied van dierenwelzijn eerder al afwijkend van het fractiestandpunt. Ze stond bij D66 niet op de lijst voor de Eerste Kamerverkiezingen van 2019. Binnen een week sloot ze zich aan bij de Partij voor de Dieren en kwam meteen op de vierde plek van de kandidatenlijst. Ze kwam destijds niet in de Eerste Kamer omdat de PvdD maar 3 zetels kreeg, maar sinds 6 april 2021 maakt Prast wel deel uit van de PvdD-fractie in de Eerste Kamer.

Naast haar belangstelling voor klimaat en natuur heeft Henriëtte Prast uitgesproken opvattingen over de rol van geld in onze wereld. Eén van haar prikkelende boeken heet niet voor niets Alles draait om geld.