Drieluik Unconferences

Datum:
5 oktober, 2 november en 30 november 2023
Tijd:
13.30-16.45
Locatie:
Wisselende bijzondere locaties in de omgeving van Groningen
Kosten:
€ 99,- (per bijeenkomst) (excl. BTW)
Aanmelden:
harryette.vandenbroek@hetzuiderlicht.nl

We verzorgen in het najaar een drieluik Unconferences over opgavengerichte innovatie. Aan dit drieluik kun je in zijn geheel meedoen, of aan een van de afzonderlijke bijeenkomsten. We hebben deze ongewone naam gekozen om samen op een andere manier aan de slag te gaan. Daarbij zetten we de schijnwerpers op thema’s waarover we niet zo snel spreken. En belichten we hoe zaken in stand blijven ondanks de wens het anders te willen.

De Unconferences staan in het teken van de volgende thema’s:

 • De waarde van irrationele processen (5 oktober, 13.30-16.45 uur)
 • Gevoel voor samenwerken (2 november, 13.30-16.45 uur)
 • Governance in de praktijk (30 november,13.30-16.45 uur)

Kenmerk van onze Unconferences:

 • Bijzondere locaties
 • Geen strak geleide gesprekken, maar open dialogen. 
 • Geen doelen en agenda, maar een richting die spontaan vorm krijgt. 
 • Iedereen doet mee op basis van gelijkwaardige deelname en samenwerking.

Begeleiders

 • Robbert Masselink
 • Aad Oosterhof

Word onderdeel van een bijeenkomst die voorspelbaar onvoorspelbaar is door de diversiteit aan perspectieven die we aan bod laten komen. Door de enorme rijkdom aan kennis en ervaring die aanwezig is. En door de manier waarop we met elkaar aan de slag gaan. Dit leggen we aan het begin van iedere bijeenkomst uit.

Als je betrokken bent bij innovaties, dan is dit drieluik iets voor jou. We streven naar een zo divers mogelijke groep mensen, op welke dimensie dan ook.

Let op: de plekken zijn, gezien de bijzondere locaties die we gebruiken, beperkt.

Unconference 1: De waarde van irrationele processen, 5 oktober 2023

Rationeel handelen staat voor de meeste professionals hoog in het vaandel met het evidence-based denken als sprekend voorbeeld. Maar paradoxaal genoeg werken de toppers in hun takken van sport vaak verrassend intuïtief, ofwel op gevoel. Zij laten zien dat rationele en irrationele acties twee zijden van dezelfde medaille zijn en niet zonder elkaar kunnen. 

Hoe doe jij dat eigenlijk?

Tijdens deze eerste Unconference van ons drieluik gaan we dieper in op de praktijk van praktisch handelen. Waarin weldoordachte keuzes de uitkomst zijn van strevens, ambities, onderbuikgevoelens en goede gesprekken met anderen hierover. 

Kun je eigenlijk wel echt innoveren als je dat proces louter planmatig, gestructureerd en gecontroleerd organiseert? Terwijl je daarvoor ook flow, passie, resonantie en intuïtie nodig hebt. En een hoop overtuiging, lef en politieke vaardigheid.  

Tijdens deze Unconference onderzoeken we de waarde van irrationaliteit bij innovatie en verkennen we de mogelijkheden om deze in je dagelijkse werk te integreren. Dat is geen eenvoudige opgave in organisaties die ingericht zijn op beheersing en voorspelbaarheid en met leidinggevenden en professionals die getraind zijn in risicobeperking. Samen vormen ze een systeem dat ontworpen en ingericht is om stabiliteit te garanderen. In een wereld die volop en continu in beweging is. Dat levert fricties, dilemma’s en alle mogelijke spanningen die niet passen in dat systeem, maar er wel zijn. 

Hoe goed gaan we daarmee om?

Deze Unconference zal je uitdagen om anders te denken over innovatie doordat we onze eigen ervaringen serieus nemen. Zo doen we een poging om verder te kijken dan de traditionele opvattingen over innovatie en helpen we elkaar om de complexiteit en paradoxen van vernieuwing te begrijpen en in de praktijk aan te gaan.

Wees voorbereid op een levendige dialoog, want we duiken diep in de wereld van innovatie en ontdekken hoe irrationele processen waardevol kunnen zijn in onze organisaties en gemeenschappen.

Begeleiders

 • Robbert Masselink
 • Aad Oosterhof

Locatie en tijd