Drieluik: Sterker worden door wanorde

Datum:
13 oktober, 8 november, 7 december 2022
Tijd:
13:30 - 17:00 uur
Locatie:
Zwolle
Kosten:
€ 495 (excl. BTW)
Aanmelden:
laura.gaasenbeek@hetzuiderlicht.nl

Vorig jaar verscheen het boek ‘Ontgroeven’ van econoom Kees Tillema. Een rebels boek dat bij veel leiders, managers en vooral controllers de wenkbrauwen heeft doen fronsen. Ontgroeven is geïnspireerd op het werk van Nassim Taleb. Het daagt je uit om al je aannames en vermeende zekerheden over accounting, finance en control aan de kaak te stellen. De reden? In een wereld die zo onvoorspelbaar, instabiel en bewegelijk is, hebben we nagenoeg niets meer aan de klassieke kijk op ons vakgebied.

In mei van dit jaar organiseerde The Perfect Fit een meerdaagse in Sevilla over dit onderwerp. Deze studiereis, samen met zo’n 22 vakgenoten, was onvergetelijk. Kees leidde het inhoudelijke programma samen met zijn collega Hidde van der Wal. Direct na deze reis was één ding duidelijk: de opgedane ervaringen en inzichten moesten een vervolg krijgen.

Gelikte methoden, technieken en stappenplannen werken niet in tijden van wanorde en onvoorspelbaarheid. Ontgroeven gaat over de moed die nodig is om los te komen van de vaste manieren die zo kenmerkend voor ons vak zijn. Alleen dan kunnen we dit nieuwe tijdperk te lijf gaan. Kernvraag: hoe wordt ons vak sterker van wanorde en gedoe?

Deze drieluik is bedoeld voor controllers en financials die creatieve risico’s durven nemen en hun verbeeldingskracht willen gebruiken. Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie toevallige gebeurtenissen niet alleen overleeft maar zelfs benut?

In de eerste sessie zullen we de theorie achter ‘Ontgroeven’ toelichten. We gaan dat gelijk praktisch maken door aan de hand van 12 sleutels te oefenen, waarmee we een radicaal ander perspectief op ons vakgebied creëren. Deze sessie zal je danig in de war brengen.

In de tweede sessie gaan we de sleutels toepassen. Aan de hand van eigen casuïstiek (bijvoorbeeld over prestatiesturing, begrotingen, risicomanagement en kostenbeheersing) ontwikkelen we nieuwe ideeën die passen bij een volstrekt onvoorspelbare toekomst.

De derde en laatste sessie is tenslotte gewijd aan jouzelf. Want we kunnen lang praten over de wereld en over organisaties; er zal niets veranderen als je zelf niet verandert. Met behulp van 5 ontgroevende karaktereigenschappen eindigen we deze drieluik heel concreet en persoonlijk.

Docenten:
Dr. Kees Tillema is econoom en bedrijfskundige. Hij is oprichter van Het Zuiderlicht Managementadviseurs en werkt als organisatieadviseur voor vaak grotere organisaties rondom grotere verandervraagstukken. Hij is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit van Groningen en werkt graag op het snijvlak van wetenschap en praktijk.

Drs. Hidde van der Wal is econoom, ervaren adviseur en geassocieerd met IJsselvliet Organisatieadviseurs. Hij is ook verbonden aan de Amsterdam Business School (EMFC en EMIA) en aan de HOFAM (NIVE). Hij werkt met en voor bestuurders, toezichthouders en financiële vakmensen om de strategie van de organisatie en de rol van de financiële functie daarbij aan te scherpen.